Kant-en-klare bloemkoolbodem VS een zelfgemaakte bloemkool bodem
We komen het vaak tegen in de praktijk, cliënten die een standaard pizzabodem vervangen door een kant-en-klare bloemkoolbodem. Ze zijn dan in de veronderstelling dat dit (net als bloemkoolrijst bijvoorbeeld) koolhydraat arm is en dus een goede vervanger voor de standaard bodem. En dat klopt ergens ook wel maar er zitten stiekem nog steeds te veel koolhydraten in deze bodem dan dat wij zouden adviseren tijdens de avondmaaltijd. Degene die wel voldoet aan onze adviezen geldt eigenlijk alleen voor de zelfgemaakte bodem. In een kant-en-klare variant zit vaak maar 18-40% bloemkool in de bodem en de rest bestaat uit verschillenden bloem soorten zoals rijstebloem, tarwebloem etc. Oftewel, zo’n bodem bestaat uit een goede boterham aan koolhydraten. En dan komen de andere ingrediënten daar nog bij kijken. Je hebt kans dat zo’n pizza tegen de 1000 kcal aan kan lopen. Niet per se iets wat je nodig hebt als je aan het afvallen bent.
Hieronder vind je een voorbeeld van een recept waarin je zelf de bodem maakt. Deze bestaat uit maar 28 gram koolhydraten. Wat gelijk staat aan minder dan een halve boterham. Dan ben je pas echt verantwoord bezig als het gaat om afvallen.
Ik zou zeggen “Bon appétit!”
Bloemkoolpizza met aubergine, olijven en fetakaas
500 gram bloemkool | 100 gram aubergine | 30 gram tomatenpuree | 50 gram fetakaas | 1 ei | 1 tomaat (100 gram) | 1 teentje knoflook | ½ kleine rode ui (30 gram) | 40 gram olijven | Gedroogde oregano | Knoflookpoeder | Zeezout en zwarte peper | Optioneel: paar blaadjes basilicum
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze tot zeer fijne korrels met een keukenmachine of rasp. Doe de gemalen bloemkool in een grote pan met kokend water en kook de bloemkool circa 4 minuten, totdat deze gaar is. Pers ondertussen de knoflook. Giet de bloemkool af en laat uitlekken in een vergiet of zeef. Schep de bloemkool in een schone theedoek en wring zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool. Doe de droge bloemkool in een kom en voeg het ei, de knoflook en een snufje gedroogde oregano, zeezout en zwarte peper toe. Roer goed door. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het bloemkoolmengsel op de bakplaat. Vorm tot een ronde, dunne bodem. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizzabodem circa 25 minuten. Doe ondertussen de tomatenpuree in een kommetje en voeg een scheutje water en een snufje gedroogde oregano, knoflookpoeder, zeezout en zwarte peper toe. Roer goed door. Snijd de aubergine en de tomaat in dunne plakjes, de rode ui in dunne halve ringen en de olijven in ringetjes. Haal de bakplaat uit de oven en besmeer de pizzabodem met de tomatensaus. Verdeel de aubergine, de tomaat, de rode ui en de olijven erover. Verbrokkel de fetakaas over de bloemkoolpizza en breng het geheel op smaak met een snufje gedroogde oregano en zwarte peper.
Schuif de bakplaat weer in de oven en bak de bloemkoolpizza 15 à 20 minuten, totdat deze goudbruin is.
Optioneel: garneer de bloemkoolpizza met de basilicum.
