Wat je moet weten als je aan een crashdieet wil beginnen.
Maar eerst, wat is een crash dieet nou precies?
Een crash dieet is een ongewoon dieetplan waarmee je snel kunt afvallen in korte tijd. Het doel is om de dagelijkse calorie-inname dusdanig te verlagen dat op een snelle manier lichaamsgewicht verloren raakt. Grotendeels bestaat dit uit het minimaliseren van de koolhydraten. Deze diëten zitten gemiddeld tussen de 500 kcal en 1000 kcal per dag en dat terwijl een gemiddelde vrouw zo tussen de 1500 kcal en 2000 kcal binnen moet krijgen zonder dat zij wil afvallen.
Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen van een crashdieet en ook waarom wij deze niet snel zullen adviseren.
Voordelen:
Voordeel 1: Je verliest in een korte tijd flink wat gewicht.
Het geeft dus een verbluffend resultaat om na een week op de weegschaal te staan en te zien dat je een stuk lichter weegt. Dit zorgt er doorgaans voor dat je minder snel de handdoek in de ring gooit. En dat principe is natuurlijk ook goed, alleen aan elke gram glycogeen in je lichaam bindt 3 tot 4 gram water. (Koolhydraten-> glucose -> glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de spieren en de lever voor in tijden van “nood”). Afhankelijk van een persoon, kan het menselijk lichaam gemakkelijk tot 500 gram glycogeen opslaan. Reken maar uit hoeveel vocht je kwijtraakt op het moment dat je drastisch zakt in koolhydraten en calorieën. Onderzoekers hebben vastgesteld dat in de eerste week van een crash dieet, ongeveer 34% van het verloren lichaamsgewicht afkomstig is van lichaamsvet. De overige 66% van het verloren gewicht komt van vochtverlies en spierverlies.
Dat is ook de reden waarom je plotselinge gewichtstoename kunt ervaren na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd na een crashdieet. Je lever en spieren nemen zoveel glucose op als ze kunnen, inclusief de 3-4 gram water dat zich bindt aan elke gram glycogeen
Voordeel 2: Het kan diabetes type 2 in remissie brengen.
Een studie van de Newcastle Universiteit onderzocht 11 mensen met diabetes type 2 die hun voedselinname tot 600 calorieën per dag gedurende 8 weken hadden ingekort. Drie maanden later waren 7 van de 11 onderzochte deelnemers vrij van diabetes. Dit is goed nieuws, want het toont aan dat diabetes type 2 in remissie kan worden gebracht met behulp van een crash dieet.
Het lijkt erop dat een extreem caloriearm dieet signalen aan het lichaam geeft om het vet te verdrijven dat in de alvleesklier zit. Dit verhoogt de gevoeligheid voor insuline en zorgt ervoor dat de alvleesklier weer in staat is om meer insuline aan te maken. De studie toonde duidelijke verbeteringen aan in de bloedsuikerspiegel in de mate waarin de deelnemers hun ziekte in remissie hadden gebracht.
Nadelen
Nadeel 1: Je hormonen raken uit balans.
Meteen ook 1 van de grootste nadelen als je het mij vraagt, een crashdieet die te lang duurt kan voor hormonale disbalans zorgen. Hormonale onevenwichtigheden treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is.
Vanwege hun essentiële rol in het lichaam, kunnen zelfs kleine hormonale veranderingen gevolgen hebben voor je lichaam. Dit is onverstandig want hormonen beheersen je eetlust, verzadigingsgevoel en de mate waarin lichaamsvet wordt opgeslagen. Je begrijpt waarschijnlijk dat een verstoring van deze hormonen zijn uitwerking heeft op je lichaamsgewicht. Een dieet met weinig calorieën (vetarm en koolhydraatarm) kan bij sommige vrouwen onregelmatige menstruatiecycli veroorzaken.
Amenorroe, oftewel het uitblijven van bloedverlies voor een periode van minimaal 6 maanden tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen, kan worden veroorzaakt door het eten van te weinig calorieën, te weinig koolhydraten, gewichtsverlies of stress.
Ook vrouwen die rond de overgang zitten, en waarbij de hormonen sowieso al uit balans zijn, maken het er op deze manier alleen maar erger mee.
Nadeel 2: Je stofwisseling vertraagt.
Deze staat dan ook op de gedeelde eerste plaats samen met nadeel 1. De stofwisselingssnelheid (efficiënte lichaamsverbranding) van ieder individu is genetisch bepaald en kan verschillen. Maar je metabolisme wordt trager als je langer dan 3 tot 6 dagen een dieet volgt met absurd weinig calorieën. Dit komt omdat je lichaam in de ‘hongermodus’ gaat. Dit overlevingsmechanisme, dat is ontwikkeld als natuurlijke verdediging tegen hongersnood, betekent dat het lichaam zoveel mogelijk vetreserves gaat opslaan.
Ook wordt de stofwisselingssnelheid verlaagd, zodat je lichaam minder calorieën nodig heeft om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Een vertraging van het metabolisme kan de oorzaak er van zijn dat je op den duur helemaal niet meer afvalt. Om te overleven is dit natuurlijk een zegen. Maar als je gewicht wilt verliezen dan kan dit mechanisme behoorlijk frustrerend zijn.
Nadeel 3: Het kan leiden tot spierverlies en vetzucht.
Je volgt een crash dieet om van die overtollige kilo’s vet af te komen, maar je merkt op een gegeven moment dat er zich meer vet heeft opgehoopt rondom je buik. Is dit het script van een slechte film? Nee, helaas niet!
Tijdens het volgen van een crash dieet verliest het lichaam spiermassa en lichaamsvet. Omdat lichaamsvet makkelijker terugkomt dan verloren spiermassa nadat je bent gestopt met een crash dieet, kan dit leiden tot een hoger vetpercentage. Iedere kilo spiermassa verbrandt bijna honderd calorieën. Het verlies aan spiermassa zorgt ervoor dat je metabolisme trager wordt. Spierverlies zorgt ook voor verminderde fysieke kracht. Een crash dieet volgen als je fanatiek doet sporten is dan ook het slechtste wat je kunt doen. Je lichaam krijgt dan niet meer de kans om voldoende te herstellen en mist de noodzakelijke voedingstoffen om goed te functioneren
Conclusie:
- Snel resultaat dus werkt motiverend maar tevens moet je je realiseren dat dit dus niet alleen uit lichaamsvet bestaat. En wanneer je het weer wel gaat eten wat bijna onvermijdelijk is, houdt het lichaam deze voorraden weer vast en zal de totale gewichtsverlies misschien tegen vallen.
- Een crashdieet kan voor deze doelgroep met diabetes type 2 een uitkomst bieden. Maar om de terugkeer van diabetes symptomen te voorkomen of te vertragen zal deze doelgroep nog steeds op hun dieet en lichaamsbeweging moeten letten. In een gezonde voeding, dus geen crashdieet.
- Hoewel crash diëten normaal gesproken niet worden aanbevolen, zijn er dus zoals je leest situaties waarin ze geschikt kunnen zijn voor mensen met chronische ziektes. Mede omdat zij geen keuze hebben om anders te eten of omdat er haast bij geboden is.
- Te lang of te vetarm crashen i.c.m. koolhydraatarm verstoort je hormoonbalans. Deze is niet zo 1,2,3 herstelt.
- Chronisch te weinig eten vertraagt je stofwisseling en werkt niet bij aan een afval proces. Zeker niet op de lange termijn.
- Het kan leiden tot spierverlies, en je spiermassa zorgt voor een goede stofwisseling.
Wat je dus er dus uit kunt halen is dat dat als er al een voordeel aan zit er altijd ook een kanttekening aan hangt. Voor het beste resultaat zullen wij in 95% van de gevallen een andere methode aanbevelen. Eentje die afgestemd is op jouw leefstijl zodat je op een normale en gezonde manier afvalt zodat je dit ook blijvend kunt (vol)houden.
